ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ KEEP FIT

Κυτταρίτιδα: Τι δεν ξέρουμε για τον αιώνιο εχθρό!

keepfit_kyttaritida_gymnastirio_thessaloniki (1)Όψη φλοιού πορτοκαλιού, cottage cheese, παραμόρφωση, συσσωρεμένο λίπος, όπως και αν την αποκαλέσουμε, η αλήθεια είναι μία: τώρα που ανοίγει ο καιρός μαζί με τα ανοιξιάτικα ρούχα «βγαίνει από την ντουλάπα» και ο αιώνιος εχθρός των περισσότερων γυναικών που ακούει στο όνομα κυτταρίτιδα. Ειδικά αυτή την περίοδο, θα ακούσετε και θα διαβάστε παρά πολλά σχετικά με τα αίτια και την αντιμετώπισή της, όμως πριν μπείτε στη μάχη, καλό είναι να γνωρίζετε τα μυστικά του αντιπάλου. Ας δούμε λοιπόν τι δεν ξέρουμε για την κυτταρίτιδα..

Δεν είναι προνόμιο της εποχής μας

Ο όρος cellulite ( στα γαλλικά προφέρεται celluleet) πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1920, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ήδη από τον 17ο αιώνα όπου το γυναικείο σώμα απεικονίζεται με κυτταρίτιδα σε αρκετούς αναγεννησιακούς πίνακες. Η ελληνική λέξη «κυτταρίτις» προέρχεται ετυμολογικά από το «κύτταρο» και την κατάληξη «-ίτις» πού, κατά την ιατρική ορολογία, σημαίνει φλεγμονή του συνδετικού ιστού. Κάπου εδώ μπαίνει το επιστημονικό κομμάτι: Το λίπος στην υποδόρια στοιβάδα του δέρματος είναι «συσκευασμένο σε θαλάμους», που αποτελούνται από τοίχους φτιαγμένους από συνδετικό ιστό (κολλαγόνο και ελαστίνη). Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν σπανέ τα τριχοειδή αγγεία, επιτρέποντας στο νερό να διαρρεύσει στον ιστό. Το υγρό συσσωρεύεται, κάνοντας τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης να χάσουν την ελαστικότητά τους. Ταυτόχρονα, οι συστάδες του λίπους αρχίζουν να μεταναστεύουν προς τα πάνω και γίνονται ορατές μέσα από το δέρμα ενώ οι ίνες τεντώνονται, δημιουργώντας τη γνωστή σε όλους μας παραμόρφωση. 

Δεν την απασχολούν τα μεγέθη

Αν και στην ουσία είναι μια ανομοιογένεια στο υποδόριο λίπος του σώματος, η κυτταρίτιδα δεν περιορίζεται στις γυναίκες με περιττά κιλά και συσσωρεμένο λίπος αφού «χτυπά» ακόμη και τις πιο αδύνατες, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 85 % των νεαρών κοριτσιών και το 95% των γυναικών πάνω από 30 εμφανίζουν κυτταρίτιδα.

Έχει «σεξιστικές και ρατσιστικές» τάσεις

Και οι άνδρες έχουν κυτταρίτιδα αλλά πολύ σπάνια! Και αυτό γιατί οι θάλαμοι λίπους που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα τους είναι φτιαγμένοι από μικρές διαγώνιες μονάδες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες στο γυναικείο σώμα. Η κυτταρίτιδα συνδέεται με τα οιστρογόνα, τα οποία ενθαρρύνουν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την εμφάνισή της, την κατακράτηση υγρών (γι’ αυτό και επιδεινώνεται με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών). Έτσι, λοιπόν παρατηρήθηκε ότι, οι ελάχιστοι άνδρες που έπεσαν θύματα της κυτταρίτιδας, είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Όμως η κυτταρίτιδα κάνει και φυλετικές διακρίσεις οπότε, όσο νερό και να πιούμε, εμείς τα μεσογειακά κορίτσια, δύσκολα μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις βοριοευρωπαίες που βλέπουμε χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας το καλοκαίρι στην παραλία! 

Οι αντικυτταριτιδικές κρέμες έχουν χάσει τη δύναμη τους

Παλαιοτέρα, υπήρχαν αντικυτταριτιδικές κρέμες που περιείχαν πράγματι κάποια συστατικά που έκαναν τη διαφορά, την αναγραφή όλων των συστατικών, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να καταχωρηθούν ως φάρμακα. Κάπως έτσι, άλλαξε η σύσταση τους και η αποτελεσματικότητά τους έπεσε κατακόρυφα ενώ πολλά από αυτά εξαφανίστηκαν από την αγορά. Τα σημερινά αντικυτταριτιδικά προϊόντα μπορεί να έχουν αποτελέσματα, κυρίως όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό με μασάζ στην προβληματική περιοχή.

P.S: Όσα μυστικά κι αν διαβάσουμε, όσες συμβουλές και να ακούσουμε, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: υγιεινή διατροφή, πολύ νερό και συστηματική γυμναστική!

Tags: , , , , ,

Μία απάντηση

  1. Ο/Η Λίνα λέει:

    Τελειο αρθρο!