ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ KEEP FIT

Functional training

Functional Training

functional-training-gymnastirio-thessaloniki-keepfit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Λειτουργική προπόνηση (FunctionalTraining) δεν είναι κάτι καινούριο, κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο εδώ και πολλά χρόνια. Η Λειτουργική προπόνηση μπορεί να οριστεί ως η κίνηση ή άσκηση που μας προετοιμάζει και μας βοηθάει να εκτελούμε τις καθημερινές μας εργασίες και καθήκοντα με καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Οι βασικές αρχές του Functional Training

Για να κάνουμε λειτουργική προπόνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λειτουργικά εργαλεία. Εργαλεία που επιτρέπουν στο σώμα μας να κινείται χωρίς περιορισμούς και όρια και να χρησιμοποιούν όλα τα επίπεδα της κίνησης.

Οι βασικές αρχές που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε στην προπόνησή μας είναι οι εξής:

  • Οι κινήσεις πρέπει να είναι πολυ-επίπεδες
  • Οι κινήσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν έτσι ώστε να χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα μας.
  • Οι κινήσεις πρέπει να είναι πλήρως εμπλουτισμένες ώστε να βρίσκεται σε εγρήγορση τόσο το σώμα μας όσο και ο εγκέφαλός μας κατά την προπόνηση.

Θα πρέπει να στοχεύουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να έχουμε επαφή με το δάπεδο καθ’όλη τη διάρκεια της κίνησης. Μόνο σημείο επαφής μας με το έδαφος είναι τα πόδια μας, έτσι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εκπαιδευόμαστε με αυτόν τον τρόπο επίσης.

Το Functional training  θα πρέπει να περιέχει κι ένα στοιχείο διασκέδασης. Το σώμα μας θα πρέπει να προκληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά όταν ασκούμαστε και η λειτουργική προπόνηση κάνει αυτό ακριβώς για εμάς.

Τα οφέλη του Functional Training

Τα οφέλη από την λειτουργική προπόνηση είναι τεράστια. Με την επιλογή από μια ποικιλία λειτουργικών εργαλείων, ασκήσεων και μεταβλητών προπόνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων υγείας και  φυσικής κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί.

Μπορείτε να προπονηθείτε για:

Δύναμη , ταχύτητα, ευελιξία και εύρος στην κίνηση, μυϊκή αντοχή, βελτίωση στην καρδιο αγγειακή λειτουργία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λειτουργικά εργαλεία προπόνησης για να:

  • Πετύχουμε μεταβολική αλλαγή στον οργανισμό μας, η οποία μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το λίπος.
  • Κάνουμε έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των αερόβιων και αναερόβιων ενεργειακών συστημάτων μας.
  • Βοηθήσουμε στην  πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση τους.
  • Βελτιώσουμε την στάση του σώματός μας.
  • Βελτιώσουμε τη λειτουργία  και ικανότητά μας να εκτελούμε τις καθημερινές εργασίες μας.
  • Δουλέψουμε  με τον αρχάριο, τον νέο, τον ηλικιωμένο ή τον αθλητή.

Ο πιο διαδεδομένος εξοπλισμός για λειτουργική προπόνηση είναι: TRX, Kettle bells, bosu balls, σάκος του μποξ, medicine balls, steps, μονόζυγο, βαράκια, fit balls, τραμπολίνο ,σχοινί αναρρίχησης, μπάρες.

 

Η λειτουργική προπόνηση στο μέλλον

Η λειτουργική προπόνηση ουσιαστικά ποτέ δε θα σταματήσει να χρησιμοποιείται.  Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι αρχίζουν να μαθαίνουν τα οφέλη αυτού του τύπου της εκπαίδευσης και συνηδητοποιούν ότι τα σταθερά μηχανήματα δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικά για τον καθένα, περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα αυτό.

Θα έχουμε όλο και περισσότερα γυμναστήρια με μεγάλους χώρους λειτουργικής προπόνησης όπου τα μέλη θα μπορούν να κινηθούν, να παίξουν αλλά και να διασκεδάσουν με την προπόνηση τους.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Η εμπειρία που αποκτάμε όταν προπονούμαστε λειτουργικά είναι διασκεδαστική, γεμάτη προκλήσεις τόσο πνευματικές όσο και φυσικές σε συνδυασμό με όλα τα άλλα πλεονεκτήματα.

Το μάθημα της λειτουργικής προπόνησης είναι ομαδικό και εκτελείται σε κυκλική μορφή, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γυμναστηρίου μας.

 

copyright 2015 – Γυμναστήριο KeepFit Θεσσαλονίκη